Колонните повдигачи – ергономично и безопасно вдигане на материали в хранително-вкусовата промишленост

По данни на HSE (Health and Safety Executive) ръчното вдигане на материали е причина за над 30% от всички наранявания на работното място.

Те включват свързани с работата мускулно-скелетни смущения (МСС), като болки и наранявания на ръцете, краката и ставите, както и различни видове травми от повтарящи се натоварвания. Водещите причини за наранявания в хранително-вкусовата промишленост са в резултат на следните дейности: ■ подреждане/разреждане на контейнери (като кутии, каси и чували); ■ бутане на стелажи с колелца (като стелажи за фурни и колички с продукти); ■ рязане, обезкостяване, съединяване, разфасоване (на месо и птици); ■ опаковане на продукти (като сирене, захарни изделия и бисквити); ■ работа с контейнери за напитки (като доставка на бъчви, кегове и каси) и др.

Препоръчителна граница на тежестта (RWL) се определя като товара, който работниците могат да вдигат за продължителен период от време (напр. осем часа), без това да повишава рискът от травми на гърба и кръста. NIOSH (Национален институт за професионална безопасност и здраве) препоръчва максималното тегло за повдигане да е 50 lbs (22,7 кг). Регламентът има за цел да предотврати икономическите, физическите и психологическите последици от травматизъм на работното място.

Подемното оборудване на Киттнер е проектирано така, че да сведе до минимум риска от злополуки на работното място и да повиши ефективността в производството. Колонният повдигач се използва за товарене и обръщане на стандартни колички за месо (Tote bins DIN9797) в машини за обработка на месо като вакуумни тумблери, резервоари, формовъчни машини, пълначки, миксери и др. Фирма Киттнер произвежда и машини за повдигане и изсипване на различни видове съдове, използвани в хранително-вкусовата промишленост, като каси, контейнери и др.

Колонните повдигачи са оборудвани със следните предпазни елементи :

– Електрически устройства за безопасност, включително регулируеми, горни и долни крайни изключватели;

– Вилица с механично заключване и механично спирачка за предпазване от падане;

– Контролен панел с бутон за аварийно спиране;

– Движението нагоре и надолу се извършва по схема за безопасно движение (задържане за потегляне);

– Вертикалното движение се задвижва от мотор-редуктор, оборудван с електрическа спирачка, която предотвратява падането на вилицата при случайно прекъсване в електрозахранването.

При височина на повдигане над 3050 mm, машината трябва да бъде допълнително закрепена към стена, таван или към устройството, което ще се товари.

Киттнер  препоръчва повдигачът и заобикалящата го работна зона да бъдат обезопасени с предпазна ограда. Тя е задължителна, ако височината на разтоварване (най-ниската точка на напълно наклонената количка до пода) е по-висока от 2500 mm.

Доверете се на нашите инженери за съвет кой е най-подходящия повдигач за Вашата дейност!